Open Podium Twente

Open Podium Twente Editie 2022:

De finale van het Open Podium 2022 vindt plaats op zaterdag 14 mei 2022.
De voorrondes zijn gepland op zaterdag 12 en zondag 13 maart 2022. De halve finales zijn op zaterdag 9 en zondag 10 april 2022.

Inschrijven voor het Open Podium Twente kan vanaf januari 2022. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.

Open Podium Twente

Dé talentenjacht van Twente met een hoofdprijs van € 2.500,- voor aanstormend én al bewezen talent uit Overijssel.

Het Open Podium wordt mede mogelijk gemaakt door Businessclub Podion, de Stichting 4 Oost, en dus door de Provincie Overijssel. 

Het ‘Open Podium Twente’ is een leuke talentenjacht in alle theatergenres waarbij zowel aanstormend als gevestigd talent zich kan presenteren op een professioneel podium. De talentenjacht is voor deelnemers van alle leeftijden uit alle theatergenres: van dans tot opera, van cabaret tot rap, van musical tot rock. Leeftijd is niet van belang, talent wel! De enige voorwaarde is dat deelnemers in Overijssel dienen te wonen óf afkomstig te zijn uit Overijssel.

Een 3-koppige jury bepaalt in de finale wie de geldprijzen wint. De winnaar gaat naar huis met € 2.500,-. Voor de nummer 2 is € 1.000,- beschikbaar en voor de nummer 3 € 500,-. Tijdens de Finale bepaalt het publiek wie de Publieksprijzen van € 500,- (1e prijs), € 250,- (2e prijs) en € 100,- (3e prijs) wint.

Prijzen
Tijdens de voorrondes en halve finales bepaalt het publiek mede welke deelnemers doorgaan naar de volgende ronde. Tijdens de finale beoordeelt een vakjury de deelnemers en wijst de
winnaars aan. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Businessclub Podion.
1e juryprijs: € 2.500,-
2e juryprijs: € 1.000,-
3e juryprijs: € 500,-
1e Publieksprijs: € 500,-
2e publieksprijs: € 250,-
3e publieksprijs: € 100,-

Het publiek bepaalt tijdens de finale wie de Publieksprijzen wint.
Alle prijzen worden beschikbaar gesteld door Businessclub Podion.

Open Podium Twente Editie 2020:

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan konden het Open Podium 2020 en 2021 helaas niet doorgaan.

Open Podium Twente Editie 2019:

Dansgroep ‘IRON’ uit Hengelo grote winnaar Open Podium Twente
De dansgroep ‘IRON’ is tijdens de finale op zaterdag 18 mei 2019 de grote winnaar geworden van de talentenjacht Open Podium Twente in de Schouwburg Hengelo. De jury roemde de ontroerende, originele performance en het ‘veelzijdig bewegingsidioom’ van de groep. IRON wint de wisseltrofee en de hoofdprijs van 2.500 euro.

IRON is een dansgroep van de Hengelose dansschool X-Dance. Ze dansten een choreografie gemaakt door Hani Andary.

De tweede plaats met een geldprijs van € 1.000,-, werd gewonnen door de vijfkoppige hardrock band ‘Rogue’ uit Enschede. ‘Superstrak en steengoed’ aldus de jury. ‘Een leadzanger met een eigen geluid, vol muzikale ideeën en volledig trouw aan hun eigen stijl.’

Op de derde plaats eindigde de achtkoppige Hengelose vriendenband ‘Jazzalike’. De band bestaat uit een ritmesectie en vier blazers. Zij wonnen € 500,-. De jury: ‘Ze kregen iedereen op de banken met hun muzikaal spetterende optreden. De arrangementen waren inventief en ze hadden een geestige en opwindende presentatie’.

De vakjury bestond dit jaar uit Liesbeth Coltof, Linda Koezen en Christoph Mac-Carty. De deskundige vakjury beoordeelde de finalisten aan de hand van criteria als techniek, originaliteit en podiumpresentatie en kende op basis hiervan de vakprijzen toe.

Publieksprijzen
Niet alleen de vakjury had het tijdens de finale voor het zeggen. Ook het publiek mocht drie winnaars aanwijzen. De eerste publieksprijs van € 500,- ging naar de band Jazzalike. De tweede plaats was voor dansgroep IRON, zij mochten een cheque ter waarde van € 250,- in ontvangst nemen. De derde plaats was voor het jonge zangtrio AmaSing, zij wonnen € 100,-.

Data
Voorrondes: zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019
Halve Finales: zaterdag 13 en zondag 14 april 2019
Finale: zaterdag 18 mei 2019

Foto impressie finale 2019

 

Open Podium Twente Editie 2018:

De band ‘A Mili’ is de grote winnaar van de finale van talentenjacht Open Podium Twente 2018. De band ‘A Mili’ blies de jury volledig van hun stoelen. Het jurycommentaar sprak voor zich: ‘Een act die erin knalde met veel kracht en diversiteit. Een act die klopt en staat als een huis. Wat een band en wat een zangeres!’. Klik hier om de winnende act terug te zien.

De tweede plaats met een geldprijs van € 1.000,-, werd gewonnen door singer songwriter Khalil Toumi. Volgens de jury al klaar voor een eigen theatertour: ‘Een act die weet te raken, een mooie compositie die werd gebracht met veel eigenheid en innerlijke kracht’.  

Op de derde plaats eindigde dansduo ‘Kerala’ bestaande uit Lotte en Iris uit Hengelo. Zij wonnen € 500,-. Ook hierover had de jury positieve woorden: ‘Een act die strak in elkaar zit en van begin tot eind boeiend is’. De Jong Talentprijs van € 750,- ging naar de dansgroep ‘Team Eastian Movement’ uit Hengelo. Volgens de jury een grote groep waarbij de individuen sterker worden gemaakt door elkaar.

Open Podium Twente Editie 2017:

De Enschedese band Paper Wolfe is de grote winnaar van de talentenjacht Open Podium Twente 2017. Naast een beker en een wisseltrofee mocht de band een geldbedrag van 2500 euro mee naar huis nemen. 

De talentenjacht bestond uit verschillende rondes, waaraan alleen kandidaten woonachtig in de provincie of afkomstig uit Overijssel mochten deelnemen. 

'Goed in het oor'

Na de voorrondes op zaterdag 4 en zondag 5 maart en twee halve finales op 8 en 9 april bleven uiteindelijk dertien kandidaten over, van wie de vijfkoppige band Paper Wolfe in de finale op zaterdag 20 mei als beste werd beoordeeld. De jury schreef: 'Ze liggen goed in het oor, spelen dynamisch en maken gebruik van prachtige meerstemmigheid. Met dit eigen repertoire zullen zij vast en zeker de theaters veroveren’.

Overige juryprijzen
Op de tweede plaats eindigde het dansduo Double Bash, dat beloond werd met duizend euro en Slagwerkgroep HENGST (500 euro). De Jong Talentprijs, waaraan een geldbedrag van 750 euro hing, ging naar de zangeres van het duo DAIM: de 17-jarige Kim Toemeungte.

Publieksprijzen
Ook voor het publiek was een rol weggelegd. Het publiek mocht drie prijzen bepalen en zette het dansduo Double Bash op de eerste plaats. Het duo mocht daarom, naast de juryprijs, ook nog een cheque van 500 euro in ontvangst nemen.

De tweede plaats was voor de dansgroep Connect (100 euro) en de derde plaats voor Slagwerkgroep HENGST.

Foto impressie finale 2017