SchouwArt

'Kunst wist het stof van het dagelijks leven van onze ziel' - Pablo Picasso 

In Schouwburg Hengelo is méér te zien dan mooie voorstellingen en concerten. We organiseren ook verschillende exposities in de vele mooie ruimtes die de schouwburg rijk is. Momenteel zijn de volgende tentoonstellingen te bezichtigen:

 • Jaarexpositie: Henk Schuring (1928 - 1984) - 'Schilder als in vogelvlucht'
  Na tentoonstellingen over Theo Wolvecamp, Eef de Weerd, Henk ter Horst, Henk Lassche, Folkert Haanstra’s en zijn zonen, Otto Oelen en Riemko Holtrop wordt dit seizoen werk van Henk Schuring (1928-1984) geëxposeerd. 

  De inmiddels alweer achtste jaartentoonstelling toont schilderijen en werken op papier van de in Enschede geboren schilder/beeldhouwer Henk Schuring. Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest als tekenaar bij reclamebureau De Zuil besloot hij in 1950 te kiezen voor het vrije kunstenaarschap . Hij richtte een atelier in en volgde avondlessen aan de AKI in Enschede waar hij les kreeg van Johan Haanstra. Schuring was één van de eerste abstracte schilders van Twente. Samen met zijn abstracte medestanders Eef de Weerd, Jan Stroosma en Jan Bolink had hij in 1954 zijn eerste expositie in Kunstzaal Markt 5 in Enschede. Als schilder experimenteerde hij veel, zocht steeds naar nieuwe wegen en  won de Geraert ter Borchprijs in 1959 en 1961.  In 1959 werd hij uitgenodigd voor de biennale in Parijs.  Henk Schuring was een reiziger en woonde en werkte afwisselend op Ibiza in Spanje, in Zwitserland en in Enschede. In 1969 keerde hij definitief terug naar Twente. Schuring had in meerdere Europese landen succesvolle tentoonstellingen. Vanaf 1965 ging hij zich tevens bezighouden met ruimtelijk werk. Henk verhuisde tenslotte naar Zwolle waar hij in 1984 overleed. De tentoonstelling 'Schilder als in vogelvlucht' is t/m 11 januari 2023 te zien in onze Wolvecampfoyer.
 • De Vensters: Martha Lucia Inagan - ‘Antalogía'
  Beeldend kunstenaar Martha Lucía Inagán, gebruikt de natuur als metafoor van het leven, met de nadruk op gevoel, symboliek, tegenstelling en spiritualiteit, is de inspiratiebron voor haar werken.

 • De Vide: Frouke ten Velden - ‘IRIS'
  Mediakunstenaar en live visual performer Frouke ten Velden is met haar installatie IRIS te zien in de Vide, een lichtinstallatie die overdag werkt met natuurlijk licht en bij het vallen van de avond tot leven komt door een speciaal ontworpen licht compositie.

 • De Galerie: Marieke van der Burg - ‘Self Spot’
  Beeldend kunstenaar Marieke van der Burg is met Self Spot te zien in De Galerie. Door middel van een spotlicht komt een schaduwwereld tot leven, een wereld die onze menselijke, herkenbare, maar vaak niet uitgesproken emoties en gevoelens laat zien.

 • De Wand: Hanna Jansen - ‘Madonnas’
  Beeldend kunstenaar Hanna Jansen, maakt geënsceneerde fotoseries waarin ze zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn in onze hedendaagse, westerse wereld.

 • Het Scherm: Dirk Lentz - States of Mind
  Als kunstenaar is Lentz gefascineerd door natuurlijke systemen, hoe ze ontstaan en hun loop nemen. In deze film zien we landschappen, time-lapse opnames, stopmotions en samengestelde edits van de Nederlandse kust.

Over SchouwArt
Kunst kan verrassenuitdagen en aanzetten tot nadenken. En kunst kan ook 'gewoon' inspirerend en mooi zijn.

Stichting SchouwArt heeft als doelstelling om Hengelo mooier, spannender en levendiger te maken door -in en rond de schouwburg- een volwaardige voorziening voor de professionele beeldende kunst te creëren. SchouwArt presenteert beeldende kunst en vormgeving in alle mogelijke disciplines, verspreid over het hele theater: 2-dimensionaal werk tegen  de wanden, 3-dimensionale objecten in de vides, mediakunst geprojecteerd op de buitenzijde of vanuit de schouwburg, kunstfilms in de filmzaal, design in de ontvangsthal en hangend in foyers. De ‘Middenzaal’ biedt mogelijkheden en ruimte voor cross-overs en performancekunst. Het kan kunst opleveren met een multidisciplinair karakter.

SchouwArt is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. De exposities zijn daarnaast te bezichtigen door bezoekers van voorstellingen in de Rabozaal.