Thijs Borsten, Dieuwertje Blok, Jeroen Zijlstra, Ernst Daniël Smid - Zielsverwanten (online muziekprogramma)

Deel deze pagina
vr 16 apr 2021 - 20:00 uur - Middenzaal - ongeplaceerd


Zielsverwanten is een online programma waarin Thijs Borsten en  Dieuwertje Blok twee muzikale gasten ontvangen. Onder 'informatie' kunt u meer lezen over de inhoud van het programma.

Bestelproces: Voor € 7,50 kunt u de aflevering met uw hele huishouden bekijken. Wanneer u een kaartje bestelt, sturen onze kassamedewerkers u een mail toe met de link naar een verborgen YouTube pagina. Op deze pagina is de aflevering direct te bekijken. De kassa is geopend van ma. t/m vr. tussen 12:00 en 16:00 uur. Houdt er rekening mee dat wanneer u buiten de kassatijden een kaartje bestelt, wij u de link toesturen zodra wij weer aanwezig zijn. U kunt tot 16 april 2021 een kaartje reserveren.

Geen rang (vrije zit):   € 7,50

Geloofsdialoog

In het programma Zielsverwanten ontvangen Thijs Borsten en  Dieuwertje Blok twee muzikale gasten wiens zielen aan elkaar verwant zijn. Deze verwantschap wordt in beeld gebracht met liederen, interviews en film. In de eerste aflevering gaan zij het gesprek aan met Jeroen Zijlstra en Ernst Daniël Smid.

Als je het geloof van je jeugd allang achter je hebt gelaten, beïnvloedt het dan alsnog je levenspad? En waarom gaat iemand zonder religieuze opvoeding soms toch graag naar de kerk? Jazztrompettist en zanger Jeroen Zijlstra en bariton Ernst Daniël Smid hebben beiden een interessante relatie met het christelijke geloof. Dit klinkt door in hun persoonlijk leven en hun muzikale carrière. Thijs reisde met beide mannen naar kerken en andere plekken die de artiesten gevormd hebben.

Ernst Daniël Smid groeide op in een Nederlands Hervormd gezin in Enschede, maar ging twijfelen en worstelt naar eigen zeggen altijd nog met het geloof. Veel van de klassieke muziek die hij heeft gezongen had een christelijke inhoud. Bach bijvoorbeeld, Smid: “God heeft mazzel gehad met Bach. Geen enkele compositie draagt zo bij aan nadenken over het geloof als de Mattheüs Passion.” Later zong hij liever opera, had genoeg van barok en wilde repertoire met meer gevoel zingen. Inmiddels zingt hij heel veel verschillende muziek. Gefascineerd door het geloof en hoe dat ons leven beïnvloedt heeft hij programma’s voor de EO gemaakt over religie in Nederland. Ernst Daniël Smid zingt naast opera in zijn optredens regelmatig religieus geïnspireerde of anderszins spiritueel getinte liederen.

Jeroen Zijlstra komt uit een strikt seculier gezin uit het West-Friese Opsterland. Zijn grootouders waren humanisten en communisten. Zijn vader was hoofd van de openbare school in het dorp. Terwijl veel jongeren de kerk uit stormden, liep Zijlstra de kerk naast zijn huis, waar een oecumenisch centrum was gekomen, binnen. Daar zong hij in een koor met gelovige en niet-gelovige mensen en schreef op verzoek van de organist teksten. Thuis kreeg hij weinig houvast mee. Bij de buren, in de kerk, vond hij dat wel. En dat is zo gebleven. Hij werd visser en muzikant en als echtgenoot van een dominee is de niet-gelovige Zijlstra nooit ver verwijderd van de kerk.  Jeroen is ook componist en tekstschrijver en won in 2007 de Annie MG Schmidt prijs. Religie en de kerk komen regelmatig langs in zijn liedjes.

Geen rang (vrije zit) :   € 7,50   Normaal tarief
Geen rang (vrije zit):   € 7,50
Ga je mee? Zet in agenda

Anderen bestelden ook

Het Zwols Collectief  Beethoven en andere 19e-eeuwse componisten  do 17 jun 2021 - 20:30 uur - Middenzaal - ongeplaceerd Klassiek
Muziekwerkplaats Deiman & Gerritsen  Berlin, Paris, Broadway  zo 26 sep 2021 - 14:30 uur - Middenzaal Klassiek
Ga je mee?
Mijn gegevens:
Gegevens van degene die u wilt uitnodigen:
Bericht:
* verplichte velden
Zet in agenda
* verplichte velden