Consensus Vocalis - Wanhoop en Troost

Deel deze pagina
do 18 apr 2019 - 20:00 uur - Kristalkerk


Voor de Goede Week, de periode van Palmzondag tot Stille Zaterdag, zijn in de loop der tijd allerlei rituelen ontstaan. Tenebrae is zo'n bijzondere dienst in de Goede Week, waarbij in het heilig officie in de drie dagen voorafgaand aan paaszondag (Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag) de metten en lauden samengevoegd werden. Na elk onderdeel van deze dienst werden kaarsen gedoofd tot aan het eind de kerk volledig in het duister gehuld was. Vast onderdeel van de duistere metten was de lezing van de klaagliederen van Jeremia, afgewisseld met responsoriën waarin de laatste dagen van Jezus beschreven werden.

Geen rang (vrije zit):   € 22,50

Van de zestiende eeuwse componist Orlando Lassus voert Concensus Vocalis de vierstemmige zetting uit, die Lassus schreef voor privégebruik in de kapel van de hertog van Beieren, waar hij hofcomponist was. Dit was 'musica reservata', muziek voor de hertog alleen, en is daardoor verstopt gebleven in de bibliotheek van het hof van Beieren.

Concensus Vocalis vult het programma aan met een minstens zo bijzonder alternatief voor de gebruikelijke slotpsalm van de Tenebrae dienst. Normaal klinkt psalm 51 aan het eind van de lauden: Miserere mei, Domine. In plaats daarvan zingen zij Adriaen Willaert's Infelix Ego, een zetting van een gedicht dat door de subversieve Dominicaanse geestelijke Girolamo Savonarola geschreven werd als meditatie op psalm 51 terwijl hij zijn executie afwachtte.

Twee gregoriaanse hymnes die passen bij deze periode, Vexilla regis en Pange lingua, vormen het raamwerk waarmee we dit concertprogramma voor de Goede Week openen en afsluiten.

Let op: locatie Kristalkerk Hengelo

Geen rang (vrije zit) :   € 22,50   Normaal tarief
Geen rang (vrije zit) :   € 17,50   CJP / Jeugd
Geen rang (vrije zit):   € 22,50
Ga je mee? Zet in agenda

Anderen bestelden ook

Ragazze Quartet  Bartók Pubquiz voor leek en kenner  do 25 mrt 2021 - 20:30 uur - Middenzaal - ongeplaceerd Klassiek
Arielle Vernède  Canto Ostinato  wo 19 mei 2021 - 20:30 uur - Middenzaal - ongeplaceerd Klassiek
Ga je mee?
Mijn gegevens:
Gegevens van degene die u wilt uitnodigen:
Bericht:
* verplichte velden
Zet in agenda
* verplichte velden