Consensus Vocalis - Orakel

Deel deze pagina
za 13 nov 2021 - 20:00 uur - Kristalkerk


Wat verbindt de componisten Dusapin en Di Lasso, Von Bingen en Tormis? Een zekere voorliefde voor mystiek, dezelfde fascinatie voor spiritualiteit – welke dan ook – en haar weg, haar duistere hoekjes, haar geheimen.

Consensus Vocalis brengt verschillende profeten samen rond een voorgedragen tekst van Meester Eckhart, laat verschillende orakels weerklinken, spreekt over wat is en wat zal zijn. Di Lasso's chromatiek staat tegenover Dusapin's lange meditatieve lijnen en wendingen, Hildegard Von Bingen's cryptische intensiteit contrasteert met Tormis' cathartische vocale explosies. Het is een antifoon van Von Bingen dat de weg wijst en de mysteries onthult in lichtende schaduwen.

Geen rang (vrije zit):   € 22,50

Orlando di Lasso's Prophetiae Sibyllarum, dat uit twaalf motetten bestaat die elk de titel dragen van een specifieke Sibyllijnse profetes, ligt in het verlengde hiervan en bereikt een chromaticiteit met een bijzondere intensiteit. Het ongewone, geheime en mysterieuze effect van de poëtische teksten wordt benadrukt.

Dusapins Granum Sinapis, gebaseerd op een tekst die wordt toegeschreven aan Meester Eckhart – de tekst die als rode draad door de avond loopt – geeft een overzicht van de zoektocht naar het essentiële en het mystieke oneindige. De componist zelf beschrijft koorzang als iets metafysisch, bijna onuitsprekelijks.

Raua needmine – letterlijk de Vloek op het IJzer – van de Estse componist Tormis is gebaseerd op het Finse epos Kalevala waaraan Estse dichters verzen hebben toegevoegd. Vanuit die oude sjamanistische tradities sluit dit werk het concert af.

Coronavirus
Vanwege de maatregelen rond het coronavirus gelden bij het theaterbezoek een aantal huisregels. Lees hier meer over onze huisregels.

Geen rang (vrije zit) :   € 22,50   Normaal tarief
Geen rang (vrije zit):   € 22,50
Ga je mee? Zet in agenda

Anderen bestelden ook

Ragazze Quartet  De Grom en de Flirt  zo 31 okt 2021 - 16:00 uur - Waterstaatskerk Klassiek
Consensus Vocalis & het Valerius Ensemble  Schumann & zoon, Felix en Clara of het gewicht van een naam (try-out)  wo 09 feb 2022 - 20:30 uur - Middenzaal Klassiek
Ga je mee?
Mijn gegevens:
Gegevens van degene die u wilt uitnodigen:
Bericht:
* verplichte velden
Zet in agenda
* verplichte velden