Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo presenteren - Cultuurpodium Hengelo

zo 28 apr. 2024 - 15:00 uur - Wolvecampfoyer - Diversen

Op zondag 28 april vindt er in de Wolvecampfoyer weer een editie plaats van Cultuurpodium van de Stichting Hengelo Leest. Dit is tevens de laatste editie van dit seizoen. Te gast zijn: Jente Posthuma, Rinus Roelofs, Hilco ter Heide en Marie-José ten Cate.

De muzikale bijdrage wordt ditmaal verzorgd door het sextet Capaci dat blokfluitmuziek ten gehore brengt. De musici komen uit allerlei Twentse plaatsen. Samen bespelen ze 48 instrumenten tussen de 20 cm en 2 meter.

Theatermaker/dichter Regine Hilhorst zal wederom het programma presenteren.

Geen rang (vrije zit):   € 0,00

Het programma van deze achtste en tevens laatste editie van het seizoen 2023-2024 is zoals vanouds een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. De gasten zijn:

De schrijfster Jente Posthuma beleeft spannende tijden. Haar meest recente boek de roman Waar ik liever niet aan denk, verscheen in mei 2020, staat thans op de shortlist voor de  International Booker Prize. Ze is na Marieke Lucas Rijneveld de tweede Nederlandse auteur die genomineerd is voor deze prijs. Het boek van de geboren Enschedese is vertaald in het Engels, Spaans en Bulgaars. Postuma (49) studeerde Frans en literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Université Paris Diderot. Daarna werkte ze als journalist, ze deed lange interviews voor onder andere De Groene Amsterdammer, nrc.next en De Volkskrant. Ze schreef ook korte verhalen waarvoor ze in 2012 de A.L. Snijdersprijs ontving.

Rinus Roelofs (1954) is een Hengelose kunstenaar/wetenschapper. Zijn ruimtelijke werken zijn vaak geïnspireerd op werken van Da Vinci (veelvlakken) en M.C. Escher. Roelofs volgde eerst wiskunde aan de Universiteit Twente en later studeerde hij aan de AKI/ArtEZ. De kunstenaar maakt al vele decennia lang ruimtelijk werk met mathematische vormen als uitgangspunt. Hij werd in 2011 even wereldnieuws toen hij in een van de veelvlakken van Da Vinci een fout ontdekte. Iets wat niet eerder was geconstateerd. Rinus Roelofs heeft, in de wereld waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten, een naam. Hij reist de hele wereld over, exposeert zijn beelden mondiaal, geeft lezingen en workshops. Dit jaar zullen van hem negen kunstwerken teruggeplaatst worden op het Stationsplein.

Hengeloër Hilco ter Heide (80) is de voormalige zanger van The Buffoons, een popgroep uit deze regio die in de jaren zestig en zeventig populair was. Met sommige hits stond de groep die bekend stond om de uitstekende close-harmony zang, hoog in de top-40. In 1969 werden de Buffoons als enige Nederlandse artiesten uitgenodigd voor een ontmoeting met John Lennon en Yoko Ono die in Het Amsterdamse Hiltonhotel een zogenaamde bed-in hielden, een pacifistische protestactie tegen de Vietnamoorlog. Het pas getrouwde paar bleef een week lang in bed. Hilco ter Heide komt er 55 jaar na die bijzondere ervaring vertellen op het Cultuurpodium.

De schrijfster Marie-José ten Cate (Weerselo, 1953)  is eveneens te gast op het Cultuurpodium. Haar recente boek Nooit te oud om te daten is haar eerste non-fictie boek. Voor dit boek interviewde ze samen met Janneke Holwarda vijftigplussers over hun date-ervaringen. Uit deze gesprekken hebben ze er eenentwintig gekozen die een zo breed mogelijk beeld geven van wat daten op latere leeftijd betekent. Deze zijn bewerkt tot monologen. Zijn de vijftigplussers in de loop van hun leven wijzer geworden, hebben ze geleerd van hun ervaringen, zijn ze in staat oude patronen los te laten en vinden ze wat ze zoeken? Hun verhalen zijn heel verschillend maar voor bijna iedereen geldt: een match is nog geen klik.

Geen rang (vrije zit) :   € 0,00   Normaal tarief
Geen rang (vrije zit):   € 0,00

Anderen bestelden ook

Thank You, Frank!  Sinatra by Douglas & BOSCO  do 30 mei 2024 - 20:00 uur - Rabozaal Muziek
Her Majesty  San Francisco City Trip  wo 12 jun. 2024 - 20:00 uur - Rabozaal Muziek