Filmhuis Hengelo - One life

vr 15 mrt. 2024 - 20:15 uur - Asitozaal - Filmhuis

One Life vertelt het inspirerende, waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered. Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma 'That's Life!’ hem uitnodigt, gebeurt er iets waardoor hij eindelijk in het reine begint te komen met het schuldgevoel en verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt.

Geen rang (vrije zit):   € 10,25

VK, 2023, 110 min, 12+

Regie: James Hawes

Cast: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin

Geen rang (vrije zit) :   € 10,25   Normaal tarief
Geen rang (vrije zit) :   € 8,25   CJP / Jeugd
Geen rang (vrije zit) :   € 8,25   Filmhuis Leden
1e rang :   € 10,25   Normaal tarief
1e rang :   € 8,25   CJP / Jeugd
1e rang :   € 8,25   Filmhuis Leden

★★★VPRO Cinema: 'Solide, brave biografiefilm die ontroert'

★★★de Volkskrant: 'Sentimenteel Tweede Wereldoorlog-drama'

★★★Trouw:  ‘One Life is een roerende film over een man die 669 kinderen redde van de nazi’s’

Parool: ‘Aangrijpend verhaal over redder Joodse kinderen overtuigt vooral door acteerwerk’

 

Recensie Trouw: Belinda van de Graaf 3 januari 2024

Nicholas Winton reisde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog van Londen naar Praag, om daar het Britse comité voor vluchtelingen in Tsjecho-Slowakije te assisteren. Ter plekke zag hij de schrijnende situatie van veelal Joodse vluchtelingen. Het plan dat hij bedacht, betrof de evacuatie van kinderen naar Engeland. Winton regelde giften, documenten, treinreizen en pleeggezinnen. Uiteindelijk lukte het hem om 669 kinderen te redden van de nazi’s. Een Schindleriaanse heldendaad.

Toch zweeg Winton decennialang over zijn humanitaire werk, zo is te zien in het roerende levensverhaal dat hij nu heeft gekregen, en dat gebaseerd is op het boek van zijn dochter Barbara Winton. Anthony Hopkins die deze week zijn 86ste verjaardag vierde, speelt de oude Winton als een man die niet van borstklopperij houdt. In de film is het 1988, Winton heeft gedaan wat hij moest doen. Maar er is meer. Winton denkt vooral aan de kinderen die hij niet heeft kunnen redden. Hij wordt gekweld door schuldgevoel.

In de film zie je hem ook als energieke jongeman, een effectenmakelaar uit Londen die in 1938 en 1939 alles op alles zet om kinderen in veiligheid te brengen. Televisieregisseur James Hawes, die met ‘One Life’ zijn eerste speelfilm aflevert, deinst er jammer genoeg niet voor terug om spannende scènes op te pimpen met dramatisch aanzwellende muziek. De scènes die in 1988 spelen, met Hopkins, zijn gelukkig een stuk ingetogener. Op verzoek van zijn vrouw gaat Winton eindelijk iets doen met de documenten die al zo lang in zijn bureaulade liggen. De documenten van het Tsjechische kindertransport.

Via via komt hij in een BBC-show terecht waarin hij herenigd wordt met enkele kinderen die inmiddels volwassen zijn. De show brengt veel teweeg, meer en meer kinderen van toen melden zich. Er komt een tweede tv-show die werkt als het emotionele hoogtepunt van de film. Duidelijk is dat Sir Nicholas Winton, die 106 jaar werd, handelde uit respect voor de ander, een boodschap die lang nagalmt.

Geen rang (vrije zit):   € 10,25

Anderen bestelden ook

Filmhuis Hengelo  Wonka (NL)  vr 03 mei 2024 - 14:00 uur - Asitozaal Familiefilm
Filmhuis Hengelo  Godland  vr 03 mei 2024 - 20:15 uur - Asitozaal Filmhuis