Niet alleen de jonge, sprankelende danstalenten hebben de Junior Company van Het Nationale Ballet tot zo’n succes gemaakt. Ook de jonge choreografen die de groep weet aan te trekken, zorgen voor een opwindende buzz. Met drie wereldpremières toont Ballet Beats het kloppende hart van het ballet van de toekomst. Aangevuld met een bruisende, briljante klassieker.
Van breakdancer bij Boys Action ontwikkelde Nederlander Joshua Junker zich tot danser bij het Britse Royal Ballet. Hier creëerde hij ook zijn eerste choreografieën. In 2023 debuteerde hij bij de Junior Company met Remembrance, dat meteen werd bekroond met de Aanmoedigingsprijs van Dansersfonds ’79. Net als toen zal Junker ook in zijn nieuwe creatie voor Ballet Beats invloeden uit de hiphop verwerken. De andere stukken zijn van de 25-jarige Cubaans-Britse Arielle Smith Jones. Zij mixt dans, theater en film. En de Zuid-Afrikaanse Mthuthuzeli November, bekend om zijn unieke combinatie van Afrikaanse dans en klassiek ballet. Als finale: Balanchines energieke Allegro Brillante – een bruisend meesterwerk van de grootmeester van het neoklassieke ballet.
Opvallende nieuwe ‘stem’
De Cubaans-Britse Arielle Smith Jones is pas 25, maar heeft nu al een prestigieuze Olivier Award op haar naam staan. Oorspronkelijk afkomstig uit het moderne-danscircuit mixt ze in haar eigenzinnige creaties vaak dans, theater en film. In Ballet Beats maakt ze met een nieuw werk haar Nederlandse debuut. Zuid-Afrikaan Mthuthuzeli November tekent voor de derde wereldpremière. Met een achtergrond in zowel Afrikaanse dans als ballet geldt hij als een opvallende nieuwe ‘stem’ binnen de internationale balletwereld. Ook hij sleepte voor een van zijn choreografieën een Olivier Award in de wacht. Sinds vorig jaar is hij Artistic Associate bij de Nationale Balletacademie en eerder al maakte hij een duet voor Nationale Ballet-solisten Anna Tsygankova en Giorgi Potskhishvili.
Opgewekt en lichtvoetig
Het vierde werk in Ballet Beats, George Balanchines Allegro Brillante, is een Nederlandse première. Het is een van de meest bruisende, lichtvoetige, maar daarom niet minder uitdagende werken van de belangrijkste (neo)klassieke choreograaf van de twintigste eeuw. Zelf zei hij dat “het alles bevat wat ik weet over ballet, maar dan samengevat in dertien minuten”. “Mthuthuzeli November naturally blends ballet, on pointe, with an earthier African idiom (...) Posture and weight are modified, pointe shoes become percussive instruments” – The Guardian
Campagnebeeld: Hugo Thomassen
Jeugd t/m 16 jaar gratis
Wilt u ‘jeugd t/m 16 jaar gratis’ tickets bestellen? Klik hier voor meer informatie!