BOEK&FILM August Willemsen

zo 28 apr. 2024 - 15:00 uur - Asitozaal - Filmhuis

EEN HOMMAGE AAN AUGUST WILLEMSEN - BOEK & FILM met Q&A

In aanwezigheid van maker Frederieke Jochems en schrijver J. Heymans

Vorig jaar was het vijftien jaar geleden dat August Willemsen (1936-2007) stierf, en voordat deze grandioze vertaler van Portugese en Braziliaanse literatuur, schrijver van het voor de gelegenheid heruitgebrachte Privé-domeindeel Braziliaanse brieven en van het voetbalboek De goddelijke kanarie, charmeur, stotteraar (maar nooit als hij moest voordragen) en mateloos liefhebber van de alcohol die zijn dood werd – voordat deze man écht vergeten zou raken, heeft documentairemaker Frederieke Jochems een film aan hem gewijd: August Willemsen – De bladzij en de werkelijkheid.

Jochems heeft vele prachtfragmenten uit de archieven gelicht. Er zijn beelden van Willemsen in zijn flatje in de Bijlmermeer, gesprekken met Ischa Meijer en Jan Mulder. Jochems kon nog veel oude vrienden spreken en zeker zoveel vriendinnen, officiële en officieuze. Zijn eerste echtgenote vertelt hoe hij na de bruiloft drie weken spoorloos verdween: het idee getrouwd te zijn werd hem blijkbaar te machtig. Zijn enige dochter, die in Australië woont, spreekt roerend over de moeizame band met haar vader.

Het moet geen pretje zijn geweest om met ‘Guus’ samen te leven. Maar die boeken, die boeken! De Braziliaanse brieven, over zijn reizen tussen 1967 en 1984, heb ik nu pas voor het eerst gelezen. Eén favoriete zin, over São Paulo: ‘Amsterdam is een sanatorium, een rustoord vergeleken bij deze stad, die het midden houdt tussen een machinekamer en een volière – dit laatste vanwege de politieagenten die op de kruispunten hun longen aan flarden fluiten telkens als het verkeerslicht verspringt.’ En daarvan dan zo’n 300 pagina’s.

Ja, deze schrijver verdient het om gelezen te blijven.

(Elia Menkveld, De Volkskrant, 22-02-2023)

 Zie ook: www.franjo.nl

 Frederieke Jochems (Schiedam, 1961), studeerde experimentele film aan de State University of New York, culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en visuele communicatie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam.  Zij maakte onder meer de documentaires: ‘Zout zoet’ (2005) - ‘Marjolijn Februari, de zichtbare denker’ (2011) en ‘Gevangen in Schoonheid’ (2016). Ze is daarbij ook fotograaf en docent aan de Dutch Filmers Academy.

 J. Heymans (Den Haag, 1954) studeerde wiskunde en filosofie aan de Universiteit Twente. Vele jaren vertoefde hij als docent en onderzoeker in de grensgebieden tussen kunst, wetenschap en technologie. Daarnaast was hij als literair essayist actief. Hij publiceerde onder meer enige monografieën: Een boom; over Armando (1999), Lam naast leeuw; over J. J. Voskuil (2000) en Herfstlied; over Cherry Duyns (2005). Hij werkt aan een biografie van Gerrit Krol. In 2024 verschijnt Versies van Curaçao - Over August Willemsen en het Papiaments.

Let op: Op zaterdag en zondag is de theaterkassa gesloten. Kaarten voor deze film kunnen op de dag zelf alleen betaald worden met PIN bij de vrijwilligers van het filmhuis. Verkoop via de website kan tot vrijdag 26 mei 19:00 uur.

Geen rang (vrije zit):   € 10,25

Regie: Frederieke Jochems

NL – 2023 – 78 min.

Geen rang (vrije zit) :   € 10,25   Normaal tarief
Geen rang (vrije zit) :   € 8,25   CJP / Jeugd
Geen rang (vrije zit) :   € 8,25   Filmhuis Leden
1e rang :   € 10,25   Normaal tarief
1e rang :   € 8,25   CJP / Jeugd
1e rang :   € 8,25   Filmhuis Leden
Geen rang (vrije zit):   € 10,25

Anderen bestelden ook

Filmhuis Hengelo  The color purple  za 01 jun. 2024 - 20:15 uur - Asitozaal Filmhuis
  Big Easy Express  zo 09 jun. 2024 - 14:00 uur - Asitozaal Filmhuis