Theater van de stad

Schouwburg Hengelo is niet alleen een presentatieplek voor uitsluitend de professionele podiumkunsten. Tal van verenigingen, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties maken gebruik van het gebouw. Maar Schouwburg Hengelo wil zich nóg verder ontwikkelen tot Theater van de stad. Daarom is de projectleider stadsprogrammering er om zich nog meer op de stad te richten en snel in te spelen op behoeften en kansen vanuit de bevolking.

Programmering specifieke doelgroepen
Als Theater van de stad wil Schouwburg Hengelo een zo breed mogelijk aanbod creëren om daarmee de schouwburg nog toegankelijker te maken voor nog meer mensen. Heb je ideeën voor programmering voor een specifieke doelgroep? En weet je die doelgroep ook te bereiken? Neem dan contact op! Dan combineren we de kennis van en over jouw achterban met onze kennis over het boeken van artiesten om tot een programmering te komen die helemaal passend is voor Hengelo.

Maatschappelijk domein
Als Theater van de stad is Schouwburg Hengelo er voor alle bewoners van Hengelo. Ook voor de bewoners waar de weg naar de schouwburg (nog) niet vanzelfsprekend is. In samenwerking met organisaties in het maatschappelijk domein zoeken we naar formats die bij hun cliënten of doelgroepen passen om ze kennis te laten maken met de schouwburg.

Amateurveld
Schouwburg Hengelo is ook hét podium voor het amateurtalent van Hengelo en omgeving. Verenigingen, dansscholen, scholen in het BO en VO en andere organisaties, kunnen de theaterzalen huren voor hun theaterproducties en concerten.

Ook is er de mogelijkheid om je talent te tonen tijdens het jaarlijkse Open Podium Twente en tijdens het open podium op zondag in het theatercafé-restaurant The Green Room.

Belangstelling voor het Open Podium of voor de huur van een van de zalen? Neem contact op met onze planner, JP Rooze (074-2556772 of jp.rooze@schouwburghengelo.nl).

Voor (theater)makers & gezelschappen is de projectleider stadsprogrammering het eerste aanspreekpunt als het gaat om het leggen van verbindingen tussen gezelschappen en de inwoners van de stad Hengelo. Wil je als theatermaker een specifieke doelgroep uit Hengelo bereiken en/of betrekken bij je productie? De projectleider stadsprogrammering kent de stad, weet waar je moet zijn om die doelgroep te vinden en kan verbindingen leggen met initiatieven die er al zijn in de stad. Om zo jouw productie te verankeren bij het Hengelose publiek.

Projecten
Schouwburg Hengelo on Tour
Schouwburg Hengelo wil als ‘theater van de stad’ meer inwoners laten kennismaken met theater. Met het festival ‘Schouwburg Hengelo on Tour’ brengt de schouwburg zijn culturele aanbod naar de wijken van Hengelo toe. Voor de eerste editie, die in Hasselo plaatsvond, is intensief samengewerkt met Kulturhus Hasselo.

Van 23 t/m 25 augustus 2019 vond ‘Schouwburg Hengelo on Tour: Hasselo’ plaats, in en rondom Kulturhus Hasselo. Het driedaagse en gratis toegankelijke festival werd op vrijdagavond geopend met de muzikale buitenfilm ‘Grease’ op het plein. Op zaterdag was er een Uitmarkt om het culturele seizoen mee af te trappen, met een informatiemarkt en muziek- en dansoptredens op het buitenpodium. Verenigingen die actief zijn bij Kulturhus Hasselo presenteerden zich en er waren voorproefjes van voorstellingen te zien die dit seizoen in Hengelo te zien zijn. Zaterdagavond stonden Johanneke ter Stege en de band Geronimo op het podium. Zondagochtend werd het festival afgesloten met een koffieconcert door het Lite Ensemble van het Orkest van het Oosten.

Een tweede editie van het festival gaat plaatsvinden in en rondom MFA 't Berflo. 'Schouwburg Hengelo on Tour: Berflo Es' stond gepland op 12 en 13 juni 2020. Vanwege de coronamaatregelen wordt het festival verplaatst naar een later moment. De definitieve datum volgt.

Contact
Heb je een vraag, wil je meer informatie of heb je een idee waar je over wilt sparren? Neem contact op met de projectleider stadsprogrammering, Linda Koezen-Zandbergen via l.koezen@schouwburghengelo.nl of 074-2556770.