Schouwburg Hengelo ontvangt bijdrage van Rijk, provincie en gemeente 12-06-2020

Schouwburg Hengelo en Poppodium Metropool hebben samen een ondersteuningsaanvraag ingediend voor circa 970.000 euro bij het Rijk. Provincie Overijssel en Gemeente Hengelo hebben aangegeven bij te dragen in de vorm van cofinanciering. Een bijdrage komt er zeker, maar hoe groot het totale bedrag exact wordt, is binnenkort bekend. Het Rijk beschouwt Metropool en de Schouwburg als twee vitale culturele instellingen met regionale uitstraling in Hengelo. Daarom komen deze twee in aanmerking voor een forse Rijksbijdrage.

Als gevolg van de maatregelen die vanwege de coronacrisis getroffen zijn wordt de culturele sector zwaar geraakt. Tot eind mei waren vrijwel alle culturele instellingen dicht in Hengelo. Vanaf 1 juni mogen instellingen onder strenge voorwaarden open. De sluitingen, en ook straks de beperkte openstellingen, hebben een enorm negatief effect op de omzet van de instellingen.

Opbouw steunmaatregelen cultuur
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een noodpakket van 300 miljoen euro voor culturele instellingen samengesteld. Daarbinnen heeft zij 48,5 miljoen beschikbaar gesteld voor een beperkte lijst van cruciale culturele instellingen in de regio. In Hengelo zijn dat de Schouwburg en Metropool. Deze steun is onder voorbehoud van cofinanciering door de regio. Het college heeft hier mee ingestemd. Ook de provincie heeft besloten de rijksmaatregel samen met de betrokken gemeenten te cofinancieren. De verdeling per bijdrage: 50% Rijk, 25% gemeente en 25% provincie. Het bedrag voor cofinanciering vanuit Hengelo dient nog wel definitief vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

Deze bijdrage van Rijk, provincie en gemeente is een enorme opsteker. Naar verwachting komt Schouwburg Hengelo hiermee de coronacrisis door. Mede dankzij deze steun zullen er vanaf 1 juli weer tal van voorstellingen en andere activiteiten in de schouwburg plaatsvinden. Waar mogelijk zal de schouwburg bovendien andere culturele en maatschappelijk initiatieven steunen en blijven steunen. Dat past eens te meer in de ambitie om een Theater van én voor de Stad te zijn.


« Naar het nieuwsoverzicht

Laatste nieuws

Verlengde lockdown tot 25 januari 2022Het kabinet heeft op 14 januari verschillende versoepelingen bekend gemaakt. Helaas moeten wij onze deuren in ieder geval tot 25 januari gesloten houden. Dan wordt er opnieuw besloten of er meer (of wellicht weer minder) kan. Kaarthouders krijgen persoonlijk bericht.
Aanmelding Traject Theatertalent gestartWil jij meer leren over de verschillende facetten van theater maken en jouw eigen stijl en voorkeur ontdekken? Meld je dan aan voor het Traject Theatertalent.
Coronatoegangsbewijs verplicht bij uw bezoek aan Schouwburg HengeloBezoekers aan Schouwburg Hengelo van 13 jaar en ouder hebben verplicht een coronatoegangsbewijs met QR-code nodig. Ook moet een geldig ID-bewijs worden getoond bij de toegangscontrole.