Schouwburg Hengelo ontvangt bijdrage van Rijk, provincie en gemeente 12-06-2020

Schouwburg Hengelo en Poppodium Metropool hebben samen een ondersteuningsaanvraag ingediend voor circa 970.000 euro bij het Rijk. Provincie Overijssel en Gemeente Hengelo hebben aangegeven bij te dragen in de vorm van cofinanciering. Een bijdrage komt er zeker, maar hoe groot het totale bedrag exact wordt, is binnenkort bekend. Het Rijk beschouwt Metropool en de Schouwburg als twee vitale culturele instellingen met regionale uitstraling in Hengelo. Daarom komen deze twee in aanmerking voor een forse Rijksbijdrage.

Als gevolg van de maatregelen die vanwege de coronacrisis getroffen zijn wordt de culturele sector zwaar geraakt. Tot eind mei waren vrijwel alle culturele instellingen dicht in Hengelo. Vanaf 1 juni mogen instellingen onder strenge voorwaarden open. De sluitingen, en ook straks de beperkte openstellingen, hebben een enorm negatief effect op de omzet van de instellingen.

Opbouw steunmaatregelen cultuur
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een noodpakket van 300 miljoen euro voor culturele instellingen samengesteld. Daarbinnen heeft zij 48,5 miljoen beschikbaar gesteld voor een beperkte lijst van cruciale culturele instellingen in de regio. In Hengelo zijn dat de Schouwburg en Metropool. Deze steun is onder voorbehoud van cofinanciering door de regio. Het college heeft hier mee ingestemd. Ook de provincie heeft besloten de rijksmaatregel samen met de betrokken gemeenten te cofinancieren. De verdeling per bijdrage: 50% Rijk, 25% gemeente en 25% provincie. Het bedrag voor cofinanciering vanuit Hengelo dient nog wel definitief vastgesteld te worden door de gemeenteraad.

Deze bijdrage van Rijk, provincie en gemeente is een enorme opsteker. Naar verwachting komt Schouwburg Hengelo hiermee de coronacrisis door. Mede dankzij deze steun zullen er vanaf 1 juli weer tal van voorstellingen en andere activiteiten in de schouwburg plaatsvinden. Waar mogelijk zal de schouwburg bovendien andere culturele en maatschappelijk initiatieven steunen en blijven steunen. Dat past eens te meer in de ambitie om een Theater van én voor de Stad te zijn.


« Naar het nieuwsoverzicht

Laatste nieuws

Sluiting Schouwburg Hengelo verlengd tot en met 9 februariZojuist heeft het kabinet bekend gemaakt dat de huidige lockdown, die in ieder geval zou duren tot en met 19 januari, is verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Alle voorstellingen, concerten en filmvertoningen in deze periode zullen worden verplaatst of geannuleerd.
Dansgroepen gezocht voor project Introdans en Schouwburg HengeloSchouwburg Hengelo en dansgezelschap Introdans organiseren het dansproject INtrodans INjectie IN Hengelo. Voor het project wordt gezocht naar vier amateur dansgroepen uit diverse dansstijlen. Deze groepen maken kennis met Introdans en werken, samen een docent van Introdans, aan een Introdans-choreografie. Lees hier meer!
Gelukkig nieuwjaar & theatertips voor thuisNamens alle medewerkers van Schouwburg Hengelo een gelukkig en gezond 2021! Wij hebben leuke (online) theateractiviteiten voor u verzameld, zodat u tijdens de lockdown toch van theater kunt genieten. Veel kijkplezier en tot snel in Schouwburg Hengelo!