Geachte bezoeker, In verband met het Coronavirus zijn alle geplande voorstellingen, evenementen en concerten t/m 1 juni geannuleerd. Klik hier voor meer informatie.

Première ‘Menthol’ op donderdag 2 juni 30-05-2016

Na het succesvolle boek komt er nu ook een muziektheatervoorstelling over de donkere marktkoopman Joseph Sylvester, die in de jaren '20 Hengelo op zijn kop zette. De première vindt plaats op donderdag 2 juni in Rabotheater Hengelo.

 

De jonge theatermakers van The Young Ones gaan in de vorm van onbeleefd muzikaal variété aan de haal met de Hengelose geschiedenis. Marktkoopman Menthol (bijnaam van Joseph Sylvester, 1890 – 1955) was een nationale bekendheid en zijn huwelijk met het ‘mooiste meisje van de stad’ Marie Borchert (bijgenaamd ‘Roosie’) haalde de voorpagina’s van alle landelijke kranten. Als marktkoopman brengt hij, in rokkostuum en met hoge hoed, zijn tandpasta en konijnenvellen aan de man en boeit hij zijn publiek met verhalen in een zelfgemaakt taaltje: het twengels. Hij speelde in zijn theatrale marktperfomances geraffineerd in op de niets ontziende vooroordelen van zijn klanten.

 

De voorstelling is gebaseerd op het plakboek van Menthol en Roosje en laat een veelbewogen periode herleven: de Roaring Twenties, de crisis van de jaren ’30, de oorlog en de wederopbouw. We zien de ontwikkeling van een Twentse stad, door de ogen van een donkere immigrant. Een man die zich, ondanks discriminatie en spot, niet klein laat krijgen en er zelfs in slaagt een bijzondere plek te verwerven in Overijssel totdat de oorlog daar een einde aan maakt.

 

Amsterdamse rapper Akwasi in de hoofdrol

De Amsterdamse rapper Akwasi Ansah, o.a. bekend van De Wereld Draait Door, speelt de hoofdrol. De overige rollen worden vertolkt door acteurs van theatergroep The Young Ones, en geregisseerd door hun artistiek leider Jeroen Kriek. Het script is geschreven door Paul Feld, tevens co-regisseur. Laurens van Rooyen componeerde de muziek.

 

‘Menthol’ is mede mogelijk gemaakt door: Stichting 4Oost, Provincie Overijssel, Stichting Imaginary Landscapes, Fuldauer Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fransenfonds.

 

Kaartverkoop

Kaarten voor ‘Menthol’ kosten €12,50 (try-out woensdag 1 juni) en €17,50 (première donderdag 2 juni) en zijn te koop via de kassa van het Rabotheater, telefonisch via 074-255 6789 en via de website www.rabotheater.nl


« Naar het nieuwsoverzicht

Laatste nieuws

Gevolgen coronavirus voor evenementen in Schouwburg HengeloUPDATE Wij hebben kennis genomen van de nieuwe landelijke maatregelen rondom het coronavirus. Vanzelfsprekend volgen wij met het oog op de gezondheid van alle theaterbezoekers, medewerkers en artiesten de richtlijnen.
Alternatieve voedselbank stichting All4FreeSchouwburg Hengelo fungeert de komende weken als opslag en uitgiftepunt voor de voedselverstrekking van stichting All4Free. Toen de voedselbank Midden-Twente eerder deze week moest sluiten, nam All4Free de taken van de voedselbank over. Schouwburg Hengelo heeft aangeboden te fungeren als tijdelijke locatie.
Coronamaatregelen Filmhuis HengeloFilmhuis Hengelo heeft besloten om alle voorstellingen vanaf woensdag 18 t/m maandag 1 juni te annuleren.