Kunstinstallatie De Vuurvogel | te zien t/m wo 27 september! 12-06-2023

Het werk is een grote, kleurige vogel van zeven meter breed, die van alle kanten bekeken kan worden. Beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen heeft zich laten inspireren door de mythe van de Vuurvogel. In dat verhaal verbrandt de vogel Feniks in een groot vuur en vervolgens herrijst hij uit de as. 

De Vuurvogel van Verdurmen overkwam - ironisch genoeg - precies hetzelfde. Bij de verwoestende brand verloor zij een aantal jaar geleden haar atelier. Ook de Vuurvogel viel ten prooi aan de vlammen. Het werk was toen bijna klaar om tentoongesteld te worden.

'Het was afschuwelijk om mee te maken. Ik was in shock, zodanig dat ik niet kon bewegen of eten. Drie dagen na de brand stond ik bij de kop van de omgevallen vogel. Ik werd heel erg geraakt door de grootse houding waarin het geraamte zich bevond.’' De kunstenares haalde het enige onderdeel dat nog bruikbaar was, het ijzeren skelet, uit de as. 'In het begin was ik zo doordrongen van de brand dat ik nauwelijks kon werken.'

Verdurmen besloot de vogel opnieuw te creëren; in de liggende houding waarin het door de brand terecht was gekomen. 'Elke dag dat ik werkte werd hij mooier. Na een jaar was er eigenlijk alleen nog maar schoonheid. Nu voel ik geen treurigheid meer om het verlies van de oude vogel. Ik ben innig dankbaar voor de reis die ik gemaakt heb. Het was moeilijk, zwaar, geweldig en woest. Het was gewoon het leven zelf.'

Een unieke locatie voor dit bijzondere kunstwerk!
De Vuurvogel was eerder te zien in het Groninger Museum en Rijksmuseum Twenthe en staat nu voor de allereerste keer in een theater. Schouwburg Hengelo biedt een unieke en niet eerder gerealiseerde kans om de belichting te optimaliseren in een volledig verduisterde ruimte met gebruik van theaterlampen. 

De Vuurvogel wordt getoond in combinatie met acht nieuwe werken van Verdurmen in de andere expositieruimtes van SchouwArt. Deze expositie is gratis toegankelijk!

Openingstijden 
De Vuurvogel is gratis te bezoeken van woensdag t/m zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur.


« Naar het nieuwsoverzicht

Nieuws

Programma Blues Night 2023 bekend!Vrijdag 13 oktober is Blues Night 2023! De aftrap vindt om 20.00 uur plaats in Schouwburg Hengelo door Beaux Gris Gris & The Apocalypse. Aansluitend kan er in een verschillende Hengelose cafés worden genoten van bluesmuziek.
Prestigieuze Colombina voor Urmie Plein!Urmie Plein viel tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de prijzen voor haar rol in het bijzondere Ik zeg toch sorry van Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin! Plein ontving de Colombina, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol.
Hengelose dansgroep IRON in halve finale Holland's Got Talent!Afgelopen vrijdagavond kreeg Hengelose dansgroep IRON de felbegeerde Golden Buzzer van jurylid Dan Karaty in het nieuwe seizoen van Holland’s Got Talent! Wilt u dit bijzondere gezelschap live zien? Op 4, 5 en 6 oktober staat IRON op onze planken!