Danser en choreograaf Jens van Daele overleden 22-06-2020

Vandaag bereikte ons het bericht dat choreograaf Jens van Daele volkomen onverwacht is overleden. Jens is met zijn gezelschap Jens van Daele | Burning Bridges een vaste bespeler van Schouwburg Hengelo. Het danspubliek kent hem van indrukwekkende, krachtige en soms oorverdovende producties als ‘Over Onze Vader’ en de serie ‘Nachthexen’. Jens was bij iedere voorstelling aanwezig. Een groot kunstenaar is ons ontvallen. Wij zullen hem missen en wensen zijn naasten heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.

Jens van Daele begon zijn carrière als danser bij het Ballet Royal Wallonië. Vervolgens danste hij bij Introdans, het Canadese O Vertigo Danse, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni. In 2004 werd hij tijdens de Nederlandse Dansdagen te Maastricht onderscheiden met een Zwaan, de meest prestigieuze prijs op dansgebied voor zijn rol in Spring van Rogie & Company.

Vanaf 1999 begint hij met het maken van eigen choreografieën. Via Lantaren-Venster en Dansateliers Rotterdam vond hij onderdak bij productiehuis Generale Oost te Arnhem. Jens hield van de eigenheid en rauwheid van de natuur. Voor zijn geliefde Oerol Festival op Terschelling maakte hij meerdere dansvoorstellingen op locatie.

De laatste jaren maakt hij zijn voorstellingen onder de naam Jens van Daele | Burning Bridges. Onder het motto ‘verhalen over sterke vrouwen in straffe tijden’ richtte Jens van Daele zich op een cyclus waarin de Russische NachtHexen (een groep vrouwelijke verzetsheldinnen in de Tweede Wereldoorlog) centraal staan.

 Zijn voorstellingen waren niet puur 'dans' maar een gesammtkunstwerk waarin disciplines als kunst, video, poëzie en muziek een grote rol speelden.

 “Ik zie mijn werk als krachtig, ongepolijst en poëtisch. Mijn startpunt is nooit abstract. Voor zomaar een mooi ballet moet je niet bij mij zijn. Ik werk steeds vanuit een emotie, een verhaal of een thema dat me boeit. Vanuit mijn onderbuik ga ik aan de slag met mijn instincten, intuïtie, associaties… om die tenslotte te abstraheren naar een danstaal die technisch veeleisend en krachtig is".

Jens van Daele is 48 jaar oud geworden.


« Naar het nieuwsoverzicht

Laatste nieuws

De kaartverkoop voor september start donderdag 25 juni om 12:00 uurOp donderdag 25 juni om 12:00 uur gaat de kaartverkoop van start voor het theaterprogramma in september. Voor het nieuwe seizoen wordt een programma samengesteld waarbij rekening wordt gehouden met coronamaatregelen. Met veel trots presenteert Schouwburg Hengelo het theaterprogramma voor de maand september.
Bereikbaarheid Schouwburg Hengelo zomerperiode 2020Gewijzigde openingstijden Schouwburg Hengelo van 13 juli tot 16 augustus 2020
Danser en choreograaf Jens van Daele overledenVandaag bereikte ons het bericht dat choreograaf Jens van Daele volkomen onverwacht is overleden. Jens is met zijn gezelschap Jens van Daele | Burning Bridges een vaste bespeler van Schouwburg Hengelo. Een groot kunstenaar is ons ontvallen. Wij zullen hem missen en wensen zijn naasten heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.