Zie de Vide: Beeldende Kunst in de vide van Schouwburg Hengelo

Zie de Vide

Voor het zevende seizoen op rij wordt in de vide van het theater werk gepresenteerd van Hengelose professionele beeldend kunstenaars, voor het eerst ook van kunstenaars van over de grens. Gedurende het theaterseizoen worden in periodes van telkens twee maanden de tentoonstellingen van beeldende kunst gepresenteerd.

De organisatie is in handen van Pier van Dijk/BR&T Prod., Hengelo.

De exposities zijn gratis toegankelijk en te bezichtigen vanaf het Zoutplein (centrale hal van Schouwburg Hengelo) tijdens openingstijden van de kassa (ma t/m vr 12.00-16.00 uur) en vanuit de Wolvecampfoyer (gelegen op de 1e verdieping) door de bezoekers van de voorstelling in de Rabozaal.

Expositie programma 2019/2020 (wijzigingen voorbehouden)

SEPTEMBER/OKTOBER/NOVEMBER:
Renata de Frankrijker - Hengelo
La Storia ruimtelijke schilderijen

DECEMBER/JANUARI:
Het Wilde Oog - Amersfoort/Nijmegen
Hans Lemmerman / Inge van Run Diva's & Divo's foto's

FEBRUARI T/M MEI:
Onno Dirks / Ria Geerdink - Hengelo

Het programma wordt samengesteld door Pier van Dijk.

Jaarexpositie in de Wolvecampfoyer door De Haanstra's

Deze tentoonstelling toont de schilderkunst van vader Folkert Haanstra sr. en zijn drie zonen. Folkert (1884-1966), aanvankelijk onderwijzer in Goor, was een bekwame kunstschilder en tevens initiatiefnemer van “De Nieuwe Groep 1945”, de eerste groep moderne kunstschilders van Overijssel.

Werken van Folkert Haanstra sr. zijn in het bezit van o.a Stedelijk Museum Amsterdam en Rijksmuseum Twenthe Enschede. Ook drie van zijn zoons kozen voor een creatief beroep. Johan (1914-1991) en Folkert jr. (1920-1985) maakten beiden naam als schilder. Johan was lange tijd docent aan de kunstacademie AKI in Enschede en Folkert jr. doceerde aan de academie Minerva in Groningen. Van beide schilders zijn schilderijen in bezit van o.a museum Belvedère Heerenveen, Rijksmuseum Twenthe Enschede, museum de Fundatie Zwolle en het Drents museum Assen.

Bert (1916-1997) werd een bekend cineast en regisseur, maar wat velen niet weten is, dat hij ook een goede schilder was. Deze boeiende jaartentoonstelling laat met ongeveer 30 schilderijen het werk zien van vier verschillende karakters. De samenstellers Evelien Snijders en Henk Lassche geven op 25 januari 2020 tijdens het nationaal  Theater weekend gratis korte lezingen met rondleiding langs de schilderijen. In november 2020 start een grote tentoonstelling over deze vier schilders in Kunsthal Hof 88 in Almelo.

De expositie is te zien tijdens voorstellingen en in de maand oktober ook op zaterdag, van 12.00-16.00 uur.